هولدن کالفیلد نوجوانی هفده سالهاست که در لحظهٔ آغاز رمان، در یک بین درمانی بیمار است و ظاهراً قصد دارد آنچه که پیش از رسیدن به اینجا از سر گذرانده برای کسی تعریف کند و همینکار را هم میکند و رمان نیز بر همین پایه شکل میگیرد. در زمان اتفاقافتادن ماجراهای داستان، هولدن یک پسربچهٔ شانزدهسالهاست که در مدرسهٔ شبانهروزی «پنسی» تحصیل میکند و حالا باب آستانهٔ کریسمس به علت ضعف آموزشی (او چهار درس از پنج درساش را مردود شده و تنها در درس انگلیسی نمرهٔ قبولی آوردهاست) از دبیرستان اخراج شده و باید به خانهشان در نیویورک برگردد.
تمام ماجراهای داستان طی همین سه روزی (شنبه، یک شنبه و دوشنبه) که هولدن از مدرسه برای جارو کردن به خانه خارج میشود ائتلاف میافتد. او میخواهد حرف چهارشنبه که نامهٔ مدیر راجع به اخراج او به سمت دست پدر و مادرش میرسد و آبها کمی از آسیاب میافتد به خانه بازنگردد به همینخاطر از زمانی که از مدرسه خارج میشود دو روز را سرگردان و بدون مکان مشخصی سپری میکند و این دو روز سفر و گشتوگذار، نمادی است از سفر هولدن از کودکی به دنیای جوانی و از دست دادن معصومیتاش در جامعهٔ پر هرج و مرج آمریکا.
این کتاب سه بار، آغاز در دهه چهل شمسی (۱۳۴۵ میانجیگری انتشارات مینا) توسط احمد کریمی، بار دیگر در دهه هفتاد به قلم محمد نجفی و در آخر نجف دریابندری به فارسی ترجمه شدهاست. [نیازمند اصل ] نام ناطوردشت ترجمه اسم پایین اللفظی Catcher in the Rye است. ناطور به معنی حافظ و نگهدارِ بستان و دشت می باشد .
هولدن کالفیلد شخصیت اصلی ناطور بیابان باب نظرسنجی مجله کتاب (Book Magazine) عنوان دومین شخصیت ادبی جهان را به سمت دست آورد.
یکی از تاثیرات بزرگ و جنجال برانگیز این تذکره ترور جان لنون اسطوره بی همتای موسیقی راک و موسس گروه بیتلز است که توسط مارک دیوید چپمن به قتل رسید . چپمن بارها ادعا کرده که باعث اصلی کشتن لنون بعد از خواندن این کتاب به او الهام شده است.