فایل دعا "قابل ویرایش واماده پرینت"تعداد صفحه:29
مقدمه
اسناد و بایگانی به سمت عنوان بخشی از یادوارههای مشترک آدم جهان، نقش مهمی در حفظ هویت دینی، ملی و فرهنگی گذشته، اسم و آینده دارند. بنابراین آرشیویستها را میتوان به معماران و پلسازان تشبیه کرد که پیش را به آینده پیوند میزنند. اسناد، چراغ راهنمایند، برای مسئولان، پژوهشگران و ملتها. اسناد، هویت دینی، ملی و فرهنگی ملتها را پاسداری میکنند و در حقیقت «حافظه ملی» را تشکیل میدهند. میراث اسنادی، بخش وسیع و گستردهای از یادوارهها را در برمیگیرد و در فضای بینالمللی، نشانگر نوعبهنوع ملتها، زبانها و فرهنگها به شمار میروند.
نباید فراموش کرد که این یادوارهها بسیار آسیب پذیرند. بسیاری از اسناد ارجمند و مختص بفرد و حتی مجموعههای کامل آرشیوی و کتابخانهها در درازا تاریخ بر ایز حوادث طبیعی و یا فجایع انسانی بویژه جنگها، از میان رفتهاند و یا به دلیل غفلت و فراموشی دولتها و صاحبانشان، برخ یا فرسوده شدهاند و در قید شرایط بدی نگهداری میشوند که هر لحظه امکان نابودی آنها بود دارد. بخش قابل توجهی از میراث اسنادی باب سطحها جهانی، منطقهای، ملی و استانی به دلایلی مانند اسیدی صیرورت کاغذ، نوع چرم، پوست، فیلم و نوارهای مغناطیسی نور خورده، گرما، رطوبت و خاک و غبار، از بین رفتهاند. حوادث و اتفاقات انسانی در کنار عوامل طبیعی به سمت کتابخانهها و آرشیوها آسیب میرساند. فقط در سایه اقدامات پیشگیرانه میتوان باب برابر حوادثی چون زلزله، سیل، آتشسوزی، گردباد، طوفان، جنگ و نظایر آن، اسناد را میتوان تندرست نگهداشت. تاکنون از کتابخانهها و آرشیوهایی که بر اثر جنگ، بمباران و آتشسوزی چه عمدی و چه غیرعمدی از میان رفته است، فهرستی تهیه نشده است.
احتمالاً کتابخانه اسکندریه، مشهورترین نمونه تاریخی در این زمینه باشد. لیک چه تعداد گنجینههای شناخته شده و ناشناخته که در جنگهای قسطنطنیه، ورشو، فلورانس یا باب جنگهای سالهای اخیر از تمام سارایوو، کابل و بغداد پایمال شده است؟ پاسخ مشعشع نیست. مثالهایی از این دست بسیار است، متأسفانه نمیتوان این فهرست را به آخر رساند.